dinsdag 14 augustus 2012

Dag 7 van Instanbul via Izmit, Bozzuyuk naar Afyon. 400 kmDag 7

We gaan vandaag Europa verlaten en formeel Azie in. Er zijn verschillende opties om deze route af te leggen maar het is zondag en dat heeft een voor en een nadeel. Het voordeel is het is veel rustiger op de weg en het nadeel is de veerboten varen minder. Als we de motoren bepakt hebben, het leek wel een sauna in die garage, gaan we op pad.We gaan voor de optie veerboot alleen die gaat pas om half twaalf en wij staan om half tien bij de boot. In plaats daarvan nemen we de veerboot over de Bosporus in plaats van de brug (voor de brug moet je vignet voor hebben) en dan richting Izmit. Deze weg die doorloopt naar Bozuyuk is een en al saai asfalt.  Veel nieuwe wegen zijn tolwegen, gelukkig voor ons als motorrijder hoeven we hier niet te betalen en kunnen overal doorrijden. We nemen de beslissing de veerboot naar Alta nova te nemen. Als we deze eindelijk gevonden hebben en een ticket hebben gekocht gaat hij ook gelijk. De tocht duurt 3 kwartier en is gelijk onze koffie pauze. Vanaf Altanova nemen we de binnen wegen vol S-bochten en mooie afdalingen.
Een geweldige rit. Ondertussen weten we ook waarom de benzine knetter duur is ( 2,25-2,40) liter. Men is bezig heel Turkije te asfalteren. Turkije stopt 10 % van het BBP in het wegen net. Overal waar we komen liggen of nieuwe wegen of is men bezig deze 4-baans wegen aan te leggen.  Het benzine tanken en betalen is ook een eigenaardig systeem. Bij de pomp staat een bediende die je kenteken noteert en dat op een computer invult. Daarna gaat hij tanken en krijg je een bonnetje mee. Met het bonnetje controleert de kassier dan op zijn beeldscherm of het bedrag klopt. Je betaalt en krijgt dan 2 (soms 3) bonnentjes mee. Eén (of 2) daarvan geef je aan de pompbediende.Het zal een bezinediefstal-proof systeem zijn maar als het erg druk is, sta je lang te wachten op een bediende en nog langer te wachten om te betalen.
Gelukkig valt het in de bergen nog mee en rijden we lekker door. Het laatste stuk voor de lunch gaat over een graffel weg welke nog geasfalteerd moet worden, geweldig off-road rijden.  Het begint te betrekken en de kans dat het gaat regenen is groot, we besluiten te gaan lunchen. De lunch bestaat uit lamskoteletten en salade, erg lekker. Tijdens de lunch regent het behoorlijk maar als we op pad gaan schijnt de zon. De weg gaat langs een meer richting afyon. Alleen de laatste 100 km is weer snelweg.  Bij het hotel konden we de motor in de kelder kwijt, lekker makkelijk. Het avond eten hebben we buiten de deur gedaan maar een biertje er bij is problematisch. In verband met de Ramadan wordt er geen alcohol geschonken. Het biertje drinken we dan maar in het hotel.


Op de veerboot over de Bosporus


Gezicht over Afyon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten