woensdag 15 augustus 2012

Dag 10 Van Konya via Sultanham - Aksaray- Acigol- Nevsehir naar Gerome 340 km

Voor deze dag staat er een korte route op het program als je de snelweg neemt, maar ook voor vandaag hebben we een rmooie route uitgewerkt naar Göreme een stad in de Turkse regio Cappadocië. De stad ligt te midden van de spectaculaire rotsformaties met de grillige vormen waar deze streek zo bekend om staat. Het eerste stuk is saai en verplicht snelweg, maar daarna lekker binnen door langs de meren. Het weer is perfect zo rond de 28 graden en licht bewolkt.
Bij de eerste tankstation waar we stoppen word gelijk aangeboden om de motor te wassen, het apparaat ziet er niet uit en voor 2 turkse lira’s is het prima. Helaas doen ze alleen de zicht delen. Maar opties is hij weer schoon. Tussen de middag stoppen we bij een lokaal tentje om te eten, het lijkt gesloten maar de eigenaar rent naar ons toe. Zijn vrouw maakt 2 gerechten en wat salade er bij. Lekker genieten heet dat. Na de lunch gaan we verder, je ziet het landschap veranderen , meer bergen en rotsen. Door een vulkaan uitbarsting is dit zo ontstaan en de lichte steen is makkelijk te bewerken. Vandaar ook dat er woningen zijn uitgehakt in de rotsen. Na enkele fotostops komen we in de buurt van Goreme, maar voordat we daar heen gaan nemen we een kijkje bij de  rotskerken van Goreme. Een gedeelte van de vallei van Göreme, was in vroegere tijden bewoond door een religieuze gemeenschap. In deze rotsmassa’s werden door de monniken christelijke kerken verwezenlijkt. Door het bewerken van de grote tufstenen monolieten met een techniek die de eenvoudige zachte rotssteen exploiteert, werden een groot aantal kerken verkregen, volgens een plaatselijke traditie zouden er vroeger 365 kerken hebben bestaan, één voor elke dag van het jaar. Helaas was de kerk die wij bezochten dich, maar je kon nog wel door het tralie werk naar binnen kijken.
Vnaf de kerk zijn we naar Goreme gereden, hier was het even zoeken naar het hotel, maar uiteindelijk gevonden. Voor de komende 2 nachten slaap ik in een rots. Gerome is erg toeristisch, maar niet voor niks, het is genoeg te zien en het heeft gezellige restaurantjes.
Als we op het terras zitten bij het hotel komen Marika en Mirjam er aan. Deze 2 dames zijn samen onderweg met de motor vanuit India naar Nederland, de omgekeerde route die wij doen. Zij vertellen van alles wat zij hebben mee gemaakt, erg leuk en goed om te horen.
Spannende  maar ook minder leuke zaken. Als we gaan eten gaan de dames mee, met zijn allen eten we bij het restaurant van de hotel eigenaar ( kregen we 10% discount, je bent Hollander of niet). Maar deze avond op tijd naar bed want morgen moeten we om 4.45 klaar staan om te gaan luchtballonvaren.


De rots kerk, net buiten Goreme

Met Marika en

Mirjam, (marika-en-mirjam.blogspt.com)

Rotswoningen