zondag 26 augustus 2012

Dag 20 van Estafan naar Shiraz 540 km

Deze dag begon rustig, motor klaar gemaakt en dan de drukke stad uit. Altijd weer een feest zesbaanswegen vol met auto en 125 cc motoren die kris kras door elkaar rijden. Het mooiste zijn de grote kruispunten, in het midden staan dan vaak 2 man politie die volgens mij tegen elkaar zeggen,  god je zou dit maar moeten regelen! De tocht die we rijden gaat via de bergen, onderweg zie je dat het allemaal al groener word. Bomen en struiken, weer wat anders dan het dorre landschap van afgelopen dagen. Er is een min puntje mijn display geeft weer dat het achterligt weer defect is, balen zeg maar. Ook het ABS lampje knippert de eerste 5 tot 10 min na het starten, maar gaat dan eindelijk uit. Maar dat betekend die 10 min ook geen ABS . Halve wegen stoppen we voor een lunch bij een soort van weg restaurant, overal waar we stoppen is het nieuwsgierigheid, Hello where are you from, nice, welkom in Iran Pff Voor de verandering weer eens kebab met rijst en een alcohol vrij biertje. Na het eten de camelback weer bijgevuld met een liter water en op pad.  Iran is ook net als Turkije druk bezig de infrastructuur te verbeteren, veel nieuwe wegen van twee of vierbaans. Overal waar we rijden zijn ze bezig de bergen aan het afgraven of beitelen. Zo’n 30 km voor Shiraz gaan we tanken, wederom een feest. De benzine prijs word voor een jaar vast gesteld, voor taxi’s is dat voor de eerste 100 liter per maand 400 riel, voor het meerdere net als voor ons 7000 riel. Met het tanken letten ze vaak niet op en bij Erwin ging er bijna 2 liter over de motor, als hij dat ook nog even wil betalen, niet dus. De laatste 2 liter van de prijs afgehaald, bijna oorlog.
Na het tanken Shiraz in, Feest in de spits en de temperatuur die op 35 graden ligt, maar we komen er. Van de andere groep moest Sjoerd van de motor springen om niet in een gat van 1 meter diep te rijden, werkzaamheden worden hier niet tot nauwelijks aangegeven. De schade viel gelukkig mee. Eenmaal in het hotel konden we de motoren in de kelder zetten, was mooi geweest voor vandaag.
Shiraz is gelegen in het midden van Iran vlak bij het Zagrosgebergte. De stad heeft als bijnaam  "de styad van rozen en nachtegalen". In deze stad licht de dichter Hafez begraven, een dichter uit de 13e eeuw.

De bakker

Onderweg naar Shiraz