vrijdag 14 september 2012

Dag 39 Agra 0 km



Vandaag is het wederom een rustdag, maar wel een dag om er op uit te trekken. Agra is het meest bekend om de Taj Mahal, het mausoleum uit de 17e eeuw die de Indiase grootmogal Shas Jahan. Keizer Shah Jahan bouwde dit immense mausoleum voor zijn gelieve vrouw die het leven liet tijdens haar kraambed. 23 jaar duurde de bouw van de Taj Mahal en in totaal hebben er zo’n 20.000 mensen aan gewerkt. In de kelders van het Mausoleum liggen de lichamen van zowel zijn vrouw Mumtaz Mahal als hijzelf. Maar eerst naar het rode fort. Het Agra fort was oorspronkelijk gebouwd door keizer Akbar als een imposant militair fort. Het uiterlijk veranderde echter door de jaren heen naar een meer keizerlijk fort. Het huidige fort is een mix van stijlen, van Mughal tot Hindoe en Perzische architectuur. Ook in deze veranderingen speelde keizer Shah Jahan weer een grote rol, door het afbreken van diverse onderdelen om ze vervolgens weer naar zijn wens op te bouwen. Uiteraard maakte hij hierbij gebruik van wit marmer, goud en edelstenen. Het rode Fort is gebouwd In de 15e eeuw en beide staan op de wereld erfgoedlijst. Beide gebouwen had ik in 2005 al eens bezocht met Olaf. Toen stond de Taj Mahal voor een deel in de steigers. Na het ontbijt gaan we met 2 tuktuks er naar toe, zoals altijd is het er druk, maar er is een aparte rij voor toeristen, met aparte prijzen. De locale betalen 20 roepie, de toeristen 750, maar dan krijg je wel een fles water haha. Als eerste gaan we naar het rode fort, niet nieuw en minder interessant. Maar het is warm en benauwd, het lijkt wel als ik onder een douche sta. Vanaf het rode Fort kijk je op de Taj Mahal, Hey is jammer dat het nevelig is, maar dat had ik ook al om 5 uur gezien. Als het goed helder weer zou zijn zouden we met een aantal van ons de zon opkomst willen zien aan de overzijde van de rivier. Na het Rode Fort gaan we dan met de Tuktuk naar de Taj Mahal. Ook hier is het druk met kor en Jap. Een uur is hier meer dan genoeg en gezien de hitte gaan we terug naar het hotel om daar te gaan zwemmen. Heerlijk zo even dobberen en niets doen. Zwemmen is leuk maar niet te lang, ik verveel me in het hotel en ga met Jan de stad in, natuurlijk met een Tuktuk. Ik scoor een flesje whisky en zowaar sigaren, mooi voor na het eten. Om vier uur komt er  iemand van de krant voor een intervieuw, rob neemt dat op zich. Morgen zal er een stuk in het lokale suffertje te komen staan over onze reis. Vandaag is het tevens de laatste dag dat we met deze groep bij elkaar zijn. Erwin en John gaan morgen richting Pakistan om dat ze niet via Tibet China in mogen. Ze moeten dus omrijden en dat kost tijd. Vanavond eten we met zijn allen op het dakterras, het is 28 graden, zwoel en ik geniet van een lekker sigaar en whisky, wat is het leven toch mooi.
Rode fort

Taj Mahal
Taj Mahal







Dag 38 van Bulandsharh naar Agra 220 km


Vandaag  staat een korte rit naar Agra  op het programma, kort maar wel beroerde wegen vol kuilen en gaten. Mijn voorvork kering is lek en de motor trekt dan bij het remmen naar links. Balen want ik kan hier niets aan doen. Dit is de drukste provincie en het is soms of er alleen maar kamikaze piloten op de weg zitten, defensief rijden dus. Hoe dichter we bij Agra komen hoe drukker het wordt,  bij Aligahr wordt ik zowat gek, wat een geduw in het verkeer, je moet een spoor over en van beide zijden kom je met 3 banen aan, en dan 1 baan, wat een gekkenhuis. We staan vast in een file van karren, auto's en brommers. Het is stoffig en erg warm en we duwen ons door het verkeer. Na een half uur hebben we eindelijk  weer vrijbaan  en kunnen verder. Jan heeft beeld op zijn navigatie en loodst ons naar Agra. Ondertussen zijn we in alle drukte wel Erwin kwijt geraakt, we wachten even maar dat heeft geen zin we zijn hem echt kwijt. We rijden maar verder  maar komen hem na 40 km weer tegen als we wat drinken bij een lokale tent langs de weg. Tegen 3 uur rijden we Agra binnen, de navigatie stuurt ons dwars door de kleine straatjes, in deze hitte haast niet te doen. Het pad is net motor breedte en duurt 2 km. Maar goed we komen aan bij het hotel met zwembad. In het hotel neem ik een massage voor mijn schouders, daarna op het dakterras lekker diner met whisky na.

Hotel Agra

Dag 37 Bulandsharh 0 km



Vandaag hebben we een relax dag in dit mooie fort, tegen negen uur sta ik op met blauwe plekken en spierpijn. Ik neem een koude douche en loop naar het ontbijt in het restaurant op het terrein. Het is uitgebreid, en elke omelet wordt persoonlijk voor je gebakken. Er is soep, diverse Indiase gerechten, cornflakes en toast, ik zit hier zeker een uur. Na het eten ga ik met Sjoerd het dorp in, ik maak wat foto's en ik koop voor 1 euro een compleet knipperlicht. Het dorp is niet groot maar er is genoeg bedrijvigheid. Er zitten 2 tandartsen maar ik zou er niet graag naar toe gaan, middeleeuws zeg maar. Maar wederom genoeg aanspraak. Sjoerd koopt een andere telefoon, een smartphone gelijk aan de Blackberry voor 20 euro. Zelf koop ik een simkaart van vodafoon, 72 min voor een euro. Altijd handig in dit land. Het wordt al weer warm en we gaan terug om plaats te nemen in de veranda. Vandaag doen we lekker niets, voor de lunch plaats ik het knipperlicht, het is 5 minuten werk en hij doet het gelukkig. Na de lunch ga ik zwemmen en verder niets doen tot het avondeten. Het fort is voor een deel museaal, praalkamers met tijgerkoppen, de rookkamer, alles is nog ingericht zoals het 50 jaar geleden was. Voor het eten maken we nog een tocht met de buffelkar, een platte wagen met een waterbuffel ervoor, zo rijden we een uur door en rond het dorp. We stoppen nog bij een pottenbakkertje en ik koop daar nog een vaasje. Al rijdend vroeg ik me af het is net als wij tentoongesteld worden, hmmm

Fort Unc

Centrum Bulandsharh

Street live